Is jouw hond standaard? Alles weten over het aanmeten van een speurtuig.

Er bestaat zoiets als een ras standaard, waar je alle afmetingen kunt vinden van het ras van jouw hond. Dus we zouden voor elk ras een tuig kunnen laten maken, wel zo makkelijk denk je misschien. Maar is jouw hond zo standaard? Wij denken van niet, en daarom hebben wij verschillende maten verstelbare speurtuigen. Zodat elke hond zijn eigen passende tuig heeft. Geen enkele hond valt buiten de boot, ook niet de honden met de diepere borstkas. En wanneer blijkt dat jouw hond net tussen twee maten in zit, laten wij het speurtuig voor je passend maken. Geen enkel probleem!
Gebruik onderstaand stappenplan om eenvoudig zelf te bepalen welke maat speurtuig jouw hond nodig heeft.

Voordat je begint!

  • meet de maten wanneer de hond stil staat
  • voer de meting uit met twee personen om zo nauwkeurig mogelijk te kunnen meten
  • geef bij je bestelling in het vak opmerkingen onderstaande maten door, wij stellen het tuig dan alvast voor je af
  • dit tuig kan ook uitstekend gebruikt worden als wandel- of uitlaattuig. Geef dit aan bij je bestelling, dan stellen wij het tuig anders voor je af. Geef dit ook aan wanneer je twee tuigen bestelt voor dezelfde hond (speurtuig en wandeltuig)

Meten maar!

Afstand 1:     Punt A --> punt B   
Meet de afstand tussen de schoft (A) naar de rand van het borstbeen (B).
Pijl B is het punt waar het zachte gedeelte van de hals/borst over gaat in het harde gedeelte van het borstbeen.

Afstand 2:     Punt B --> punt C
Meet vanaf de rand van het borstbeen (B),  tussen de voorpoten door, naar de plaats waar de buikband zal komen (C onderaan).
Dit is ongeveer ter hoogte van 1/3 deel van de buik, gemeten vanaf de voorpoten.

Afstand 3:    Punt C rug --> punt C buik
Bepaal de buikomvang door vanaf C met een centimeter helemaal rondom de buik te gaan.  Je meet deze omvang iets links van het midden.

Afstand 4:     Omtrek vanaf de schoft
Meet de omtrek zoals aangegeven met de oranje lijn, helemaal rondom. Dus gemeten achter de voorpoten, over de schoft heen. 

Noteer:
Afstand 1:    ... cm
Afstand 2:    ... cm
Afstand 3:    ... cm
Afstand 4:    ... cm

Interpreteren maten tabel.

Je hebt nu vier maten gemeten. Voor het interpreteren van de maten tabel zijn afstand 1 en 4 van belang.
Kijk in welke maat/maten afstand 1 van jouw hond valt, en schrijf deze achter de afstand. Doe dit vervolgens ook voor afstand 4.

Matentabel speurtuig

Maat Tuig
Afstand 1: schoft - borstbeen (A->B)
Afstand 4: omtrek schoft
XS
18 - 24 cm.
40 - 54 cm.
S
22 - 28 cm.
50 - 70 cm.
M/S
24 - 32 cm
50 - 70 cm
M
24 - 32 cm
64 - 90 cm.
L/M
28 - 40 cm.
64 - 90 cm.
L
28 - 40 cm.
74 - 107 cm.
XL
31 - 48 cm.
89 - 125 cm.

Je krijgt dan een lijstjes zoals hieronder weergegeven. Kijk naar welke overeenkomsten er zijn. Bijvoorbeeld 2x M is speurtuig maat M. Wanneer je bij afstand 1 twee maten hebt, bijvoorbeeld maat M en maat MS en bij afstand 4 de maat S, dan is maat MS de best passende keuze.
Hieronder een aantal voorbeelden met uitleg.

Voorbeeld
Jack Russel
Maat
Franse bulldog
Maat
Labrador
Maat
Cane Corso
Maat
Afstand 1
18 cm.
XS
24 cm.
S - MS - M
30 cm.
MS - M - LM -L
33 cm.
LM -L -XL
Afstand 4
48 cm.
XS
55 cm.
S - MS
85 cm.
M - LM - L
90 cm.
M - LM- L - XL
Advies maat speurtuig

XS

MS

LM
Neem contact op!

Uitleg
Zowel afstand 1 als afstand 4 vallen beide in maat XS.

Maat MS is voor deze Franse Bulldog het meest geschikt. De schouderbanden en tussenstuk zijn bij zowel maat M als MS gelijk. Alleen verschilt de schoftomtrek. Deze hond past maar net qua schouderbanden in maat S. Daarom is deze tussenmaat MS geschikt.

Deze labrador past zowel in maat M als maat L. Dan is het belangrijk om goed te kijken naar de aangegeven cm. Voor de schouderbanden zou deze hond bijna aan de maximale te verstellen grootte zitten bij de M. Bij maat LM is er nog genoeg verstelruimte over. Voor de schoftomvang zou voor deze hond maat M het beste passen. Dan heeft hij genoeg verstel mogelijkheden zowel voor kleiner als voor groter.

Deze hond past voor beide maten in zowel LM, L en XL. Voor deze hond zijn de andere twee maten van groot belang om tot de keuze van maat LM te komen. Daarom vragen we u contact met ons op te nemen wanneer u kunt kiezen uit meer dan 2 maten in totaal.

Wanneer je maten niet overeen komen, of je kan de tabellen niet goed interpreteren, neem dan contact met ons op. Wij vragen je dan alle vier de maten door te sturen zodat wij een passend advies kunnen geven. Daarom meet je ook altijd afstand 2 en 3. Wanneer blijkt dat voor jouw hond geen enkele maat geschikt is, kunnen wij tegen een kleine meerprijs het tuig geheel naar wens laten maken.

Uitleg begrippen:

A. Schoft

De schoft is het punt bij pijltje A op de eerste foto. Vanaf dat punt lopen over beide schouders een band welke beide bevestigd zijn aan een ring die zich zo’n 2 a 3 cm onder het borstbeen dient te bevinden. Wanneer je vanaf de schoft moet meten begin dan bij punt A.

B. Rand van het borstbeen (boeggewricht)

Wanneer je de hond aait onder de kin, vervolgens langs de hals naar beneden gaat en zo over de borst richting de oksels aait, zal je merken dat het zachte gedeelte van de hals over gaat in een harder gedeelte. Dit punt noemt men het boeggewricht. Wij gebruiken in deze uitleg de menselijke term namelijk het borstbeen. Het borstbeen/boeggewricht zit onder de hals, tussen de voorpoten. Zo’n 2 a 3 cm onder deze overgang dient de voorste ring van het speurtuig te zitten. Op deze ring komen de schouderbanden bij elkaar en gaat een band tussen de voorpoten door naar de buikband (pijl C).

Let op!
Wanneer we je vragen om vanaf of tot de rand van het boeggewricht te meten bedoelen we de overgang van het zachte stuk naar het harde stuk. Op deze overgang plaats je het meetlint. Ter illustratie: het boeggewricht zit op de plaats van de cirkel op onderstaande afbeelding.

C. Buikomvang

Om de buik zit een buikband welke aan beide kanten verstelbaar is. We vragen je de buikomvang te meten ongeveer ter hoogte van 1/3 deel van de buik, gemeten vanaf de voorpoten. Zoals tussen de pijltjes C aangegeven buikband laat zien.

Write a comment

Please login or register to comment