Een speurlijn, welke moet ik nu kiezen?

Er is heel wat te kiezen in speurland als het gaat om een speurlijn. Elke geleider is anders (ja jij als baas wordt geleider genoemd) en elke hond is anders. De ene hond trekt hard aan de lijn en de ander weer bijna niet. Hieronder zet ik alle mogelijkheden voor je op een rijtje met bij alle lijnen de voor en nadelen, wel zo eerlijk toch?!

In de loop der tijd heb ik gemerkt dat een speurlijn echt heel persoonlijk is. De ene geleider vindt de rubber ingeweven speurlijn helemaal het einde, terwijl een andere geleider deze te stug vindt. Deze verschillen zijn er zelfs bij echtparen die beide met dezelfde hond speuren. Ondanks dat een speurlijn heel persoonlijk is ga ik je toch proberen een zo objectief mogelijk beeld te geven van de verschillende speurlijnen.

Ik maak een indeling per type hond. Ik onderscheidt twee type honden namelijk de harde trekker en de niet harde trekker.

Voor de hard trekkende hond zijn er 3 mogelijkheden namelijk de rubber ingeweven, Biothane en de leren speurlijn.

Rubber ingeweven speurlijn
Deze speurlijn is 19 mm breed (uitgezonderd maat S), gemaakt van een menging van canvas en katoen met hierin 3 rijen rubber ingeweven. De maten L & M hebben een dikke laag rubber, anders dan bij vele andere aanbieders. Dit rubber zorgt ervoor dat je extra grip hebt op de speurlijn en je de speurlijn ook goed vast kan houden bij zeer hard trekkende honden. De speurlijn is geweven maar door het rubber wat stroever, hierdoor kun je de speurlijn prima buigen maar voelt deze wel wat stugger aan dan bijvoorbeeld een canvas speurlijn. Het rubber neemt geen vocht op, de andere delen van de speurlijn wel. In totaal neemt deze speurlijn vele malen minder vocht op dan een andere geweven speurlijn. Dit is echt een hele prettige speurlijn voor de hard tot zeer hard trekkende hond!
Voordeel: extra grip op de speurlijn. Zeer handig bij hard trekkende honden of bij geleiders met minder kracht in de handen. Rubber materiaal is vrij gemakkelijk schoon te maken.
Nadeel: de speurlijn gaat minder soepel door de handen. Dit vergt wat techniek van de geleider bij een zeer snelle hond.


Biothane speurlijn
Het grootste voordeel van deze speurlijn is dat hij onderhoudsarm is. Daarnaast is deze speurlijn erg sterk en daarom erg geschikt voor grotere en hard trekkende honden. Biothane is geen geweven materiaal. Hierdoor voelt de lijn wat stugger aan in vergelijking met een geweven of leren lijn. De grip op de lijn wordt over het algemeen als goede grip ervaren. De lijn neemt geen vocht op, waardoor deze niet zwaarder wordt bij nat weer. Persoonlijk vind ik de grip bij nat weer hetzelfde als bij droog weer. Wel worden bij regen de vingers koud, wat een gevoel van minder grip kan geven. Het grootste voordeel van deze speurlijn is het schoonmaken en opbergen. Na het speuren haal je een droge doek langs de speurlijn en deze is weer droog en schoon. Met deze speurlijn heb je nooit meer een vieze stinkende speurlijn in de auto. Voor de kleinere honden is er een smallere 13 mm biothane speurlijn.
Voordeel: neemt geen vocht op en wordt hierdoor dus niet zwaar. Zeer gemakkelijk in onderhoud, droog binnen een aantal seconden met een droge doek. Goede grip!
Nadeel: wat stugger materiaal dan een geweven speurlijn.


Leren lijn
Eigenlijk zou elke geleider in ieder geval eenmaal moet speuren met een leren speurlijn. Het verschil kun je namelijk heel erg mooi voelen. Een leren speurlijn speurt erg prettig voor de hond, het leer “rekt” namelijk wat mee tijdens het speuren en dan met name tijdens het versnellen. Je voelt tijdens het speuren dat de “klappen” die de hond maakt bij versnellen worden opgevangen door de rekbaarheid van het leer. Dit voelt heel anders dan bij een niet leren speurlijn. Leer vergt wel meer onderhoud en vooral de zwarte leren speurlijnen geven in het begin zwart af. Het leer van onze speurlijnen is soft-leer. Dit voelt direct zacht aan in de hand. De grip met deze lijnen is prima. Een smallere lijn (12 mm) geeft al voldoende grip, daarom is het voor de grip niet noodzakelijk om een bredere leren speurlijn aan te schaffen, maar ook dit blijft heel persoonlijk.
Voordeel: zeer prettig voor de hond, deze krijgt minder “klappen” van de lijn bij versnellen en vertragen.
Nadeel: leren speurlijnen zijn duurder in aanschaf dan andere speurlijnen. Ook zijn ze qua onderhoud wat gevoeliger.


Wanneer je een niet hard trekkende hond hebt kan je uiteraard ook kiezen uit bovenstaande speurlijnen. Maar voor deze speurhonden zijn er ook een tweetal goedkopere alternatieven. Ik wil hierbij extra benadrukken dat onderstaande speurlijnen echt niet geschikt zijn voor de hard trekkende speurhonden.

Canvas
Canvas is een geweven stof, dit voel je direct in je handen. De speurlijn is flexibel maar wel stevig. Canvas is niet hetzelfde als nylon. Nylon geeft vrijwel direct brandblaren wanneer een hond trekt. Wanneer je de canvas lijn niet door je hand laat glijden, zal je hier in principe geen last van hebben. Wanneer de hond gaat trekken moet je zelf wat kracht zetten op de lijn om geen grip te verliezen, of hiervoor handschoenen gebruiken. Daarom raden we hard trekkende honden liever een rubber ingeweven, Biothane of leren speurlijn aan.
Geweven stoffen hebben als eigenschap dat ze bij nat weer vocht opnemen. Bij nat weer zijn deze lijnen dus zwaarder dan bij droog weer. Na het speuren kan de speurlijn afgespoeld worden onder een lauwe kraan of schoongemaakt worden in een sopje met bijvoorbeeld biotex. Laat de lijn hierna goed droger en rol deze pas op wanneer deze helemaal droog is.
Persoonlijk vind ik bij grotere honden de 25 mm brede canvas speurlijn (maat XL legergroen) het prettigst. Door de breedte van de lijn krijg je wat meer grip dan bij de 20 mm brede speurlijn (maat L en M). Maar de 25 mm is te zwaar voor de middelgrote tot kleine hond. Belangrijk om bij de keuze van de breedte van de canvas speurlijn de grootte van de hond in de gaten te houden.
Voordeel: goedkoper alternatief voor honden die niet hard trekken.
Nadeel: voelt onprettig aan als de hond toch gaat trekken of een sprint neemt naar de eindpersoon. Bij vochtig weer neemt de lijn water/vocht op waardoor deze zwaarder wordt.


Soft
De synthetische soft speurlijn voelt erg zacht aan. Het is heel fijne stof, dit is prettig wanneer je hond een rustig tempo heeft tijdens het speuren en niet trekt. Dan ligt de lijn fijn in de hand. Wanneer je hond (toch) hard gaat trekken moet je kracht op de lijn gaan zetten waardoor deze wat dubbel vouwt. Dit zorgt ervoor dat je de lijn echt goed vast moet houden, dit kost wat kracht. Deze lijn neemt veel water/vocht op bij nat weer, bladeren blijven ook goed plakken aan de lijn. Deze lijnen worden ook veel verkocht in ruitersportzaken als longeerlijnen.
Voordeel: voelt zacht aan, aan de handen.
Nadeel: vouwt dubbel bij hard trekken. Neem veel vocht op waardoor de lijn snel heel zwaar wordt.


Naast het materiaal van de speurlijn is ook de keuze van de musketon (de haak aan de speurlijn) erg belangrijk. Wij werken alleen met messing musketons, deze zijn erg stevig en kunnen tegen invloeden van regen. In een volgende blog meer informatie over de musketons!

Nog een laatste kleine tip! Ik zie wel eens honden die hun spanning “af reageren” op de lijn. Wanneer jouw hond zijn spanning kwijt moet met zijn bek zorg dan altijd voor een bal of ander speeltje. Speurlijnen zijn stevig maar niet bestand tegen de bek van de hond. Wanneer de hond met zijn tanden of kiezen een stuk lijn kapot maakt, kan dit verder doorscheuren wanneer er spanning op de lijn komt. Met alle gevolgen van dien!

Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben over de keuze van je lijn kun je altijd contact met ons opnemen! Een speurlijn koop je voor langere tijd en we helpen je graag met het maken van de juiste keuze!

Write a comment

Please login or register to comment