Tuigen gedoe, waarom een speciaal speurtuig?

Een tuig is een tuig zul je misschien denken. Waarom moeilijk doen over een speciaal speurtuig terwijl je hond al een tuig heeft waarmee hij wordt uitgelaten. Helaas ligt het net even anders. Tijdens een bruiloftsfeest draag ik vrijwel altijd een jurkje met daar onder pumps, zoals elke vrouw waarschijnlijk doet. In de wintermaanden is een jasje erboven wel fijn, dit geeft net een beetje bescherming tegen de wind. Mijn mooie gelegenheidsjasje is dan ook mooi uitgesneden, heeft twee knoopjes welke het jasjes een beetje dicht maken maar warm is hij zeker niet. Daar in tegen is de jas die ik draag tijdens het buiten lesgeven van waterafstotende stof, winddicht en ook nog eens heerlijk warm. Een heel contrast met mijn mooie gelegenheidsjasje. Zoals je vast begrijpt draag ik mijn werkjas niet boven mijn jurkje en mijn gelegenheidsjas niet tijdens mijn werk. Beide hebben een andere functionaliteit, en zo is het nu ook met een speurtuig.

Een speurtuig mag de hond niet irriteren en vooral niet laten hijgen. Een tuig die bij de hals druk geeft, zal er altijd voor zorgen dat de hond gaat hijgen wanneer hij tijdens het speuren gaat trekken aan de lijn. Het is dus van belang dat het tuig goed aansluit en bij de hals niet drukt. Dit doen tuigen met een horizontale band wel, een voorbeeld hiervan is het K9 tuig. Wanneer een tuig dit doet, heeft dit hetzelfde effect als een halsband die op spanning staat, de hond zal hoorbaar gaan hijgen.

Wanneer je vanaf de kin, langs de hals, richting de oksels aait, zul je merken dat het zachte gedeelte van de hals over gaat in een harder gedeelte. Dit punt noemt men het boeggewricht en zit onder de hals, tussen de voorpoten. Een goed speurtuig zal dit boeggewricht ondersteunen om zo het hijgen, en dus ongemak, te voorkomen tijdens het speuren. Het tuig zal op het harde gedeelte bij elkaar moeten komen, zo'n 2 tot 3 centimeter onder de rand van het boeggewricht, zodat de hond niet zal hijgen en zijn kop en hals vrij kan bewegen.

Je begrijpt nu dat je hond tijdens het speuren niet kan werken met zijn gelegenheidsjasje aan. Je zult dus echt een goed passende werkjas moeten aanschaffen. Daarom heb ik speciale tuigen laten ontwikkelen welke zeer geschikt zijn om mee te speuren, goed af te stellen zijn voor vrijwel elke hond en ook nog eens betaalbaar voor u als eigenaar. Hieronder behandel ik alle details:

Het meest geweldige is om een speurtuig van soepel leer te laten maken en helemaal op maat te laten aanmeten voor uw hond. Prachtig maar daar hangt een flink prijskaartje aan. Daarnaast is het ook nog eens erg onhandig als je hond in de groei is of van lekker eten houdt. Daarom hebben wij voor verstelbare speurtuigen gekozen. Na goed afstellen, waar ik je uiteraard bij help, zit het speurtuig als gegoten. Groeit je hond nog in de lengte of breedte dan is het tuig ook zo weer opnieuw afgesteld.

Met deze reden bieden wij een speurtuig aan welke op vijf punten te verstellen is, hierdoor kan deze voor vrijwel elke hond passend gemaakt worden. De voorste ring zal zo'n 2 a 3 cm onder de rand van het boeggewricht uitkomen, dit kun je alleen zo verstellen wanneer de banden langs de schouders langer gemaakt kunnen worden en de band onder de buik korter. Zo voorkom je hijgen en ongemak voor de hond.

Onze tuigen hebben vier sluitingen. Op de schouderbanden twee sluitingen en op de buikband twee sluitingen. Op deze manier kan het tuig altijd gemakkelijk aan- en uit gedaan worden en hoeft de hond zijn kop niet door een gat te steken. De vier sluitingen zijn ieder afzonderlijk op slot te doen met de lock-schuif en hebben een ergonomische buiging, zodat deze meeloopt in de lijn van de hond.


Deze tuigen kunnen ook uitstekend als "gewone" tuigen worden gebruikt. Ideaal omdat ze gemakkelijk en voor vrijwel elke hond af te stellen zijn. Voor het speuren dient het tuig wel anders afgesteld te worden dan bij het wandelen/uitlaten. Daarom raden wij het af om voor zowel wandelen als speuren hetzelfde tuig te gebruiken, omdat je het dan telkens moet veranderen. Beter schaf je twee tuigen aan, één voor het wandelen/uitlaten en één voor het speuren.


Write a comment

Please login or register to comment