De musketon

Als we het over riemen of lijnen hebben, gaat het meestal over het materiaal van de lijn en de lengte. Soms gaat het over het handvat wat er juist wel of niet aan hoort te zitten, maar zelden gaat het over de musketon.

Terwijl dat toch hetgeen is waarmee je de lijn aan de halsband of het tuig van je hond vastklikt.

In dit blog wil ik je laten kennismaken met de verschillende musketon varianten en hun eigenschappen. Op die manier kan je bij het kiezen van een lange lijn, om mee te speuren of trainen, ook voor de best passende musketon kiezen.


Waarom verschillende musketons?

Voor veel kleine honden zijn de musketons te groot en te zwaar.

Bij kleine honden waar de lijn aan een halsband vast zit, bungelt de musketon vaak tegen de borst aan. Het is duidelijk dat dit voor de hond onprettig is.

Bij kleine honden die een tuig dragen kan een te grote musketon ervoor zorgen dat het tuig scheef zakt, waardoor dit onder de oksels kan gaan trekken.

Als de musketon telkens over een zijkant van de rug hangt, kan een hond daar last van hebben en gaan compenseren, waardoor hij of zij anders gaat lopen. Dit scheve lopen kan na verloop van tijd invloed hebben op het hele hondenlijf.

Sommige honden krabben aan hun tuig of schudden zich vaker uit omdat het niet comfortabel voor ze is.

Een te kleine musketon bij een grote hond kan tot gevolg hebben dat de musketon de kracht van de hond op de lijn niet goed op kan vangen en de musketon het begeeft.

Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel en een kleine musketon aan een flinke lijn, maakt dat die lijn zwakker is, dan wanneer er een stevige musketon aan zit.


Observeren

Als je meerdere lijnen hebt, met verschillende musketons eraan, kijk dan eens goed naar je hond bij het gebruik van de verschillende musketons en kijk naar wat je opvalt.


Hoe kies je een lange lijn en een musketon

Bij het kiezen van een lange lijn is het belangrijk dat je het materiaal kiest, wat goed bij jouw handen past. Zodat jij het gevoel hebt dat je goede grip op de lijn hebt. Daarnaast moet de lijn passen bij de activiteit(en) waar je de lijn bij wilt gebruiken.

De musketon moet dus bij je hond passen in combinatie met je lijn.


De mogelijkheden

Standaard hebben wij kleine musketons aan de smallere lijnen en grotere musketons aan de bredere lijnen.

Wij leveren ook brede lijnen met een smallere musketon, wanneer je het zelf prettig vindt om een iets bredere lijn in je handen te hebben, maar je hond klein van postuur is.

Desgewenst kan een iets grotere musketon aan een smalle lijn gezet worden.

2 verschillende kleuren

Er zijn musketons in 2 verschillende kleuren:

Zilverkleurig: dit is een standaard musketon.

Messing: deze goudkleurige musketon is sterker dan de zilverkleurige musketon en kan beter tegen alle weersinvloeden. Deze zijn iets zwaarder dan de standaard musketons.


Training

De standaard musketons zie je bij ons aan de meeste lijnen met een handvat. Deze lijnen zijn prima te gebruiken als trainingslijnen en zijn niet geschikt om mee te speuren. 

Speuren

Als je de lijn tijdens het speuren wilt gebruiken, of bij andere trainingen waarbij je door weer en wind gaat, is het fijn als je musketon goed bestand is tegen vuil en water. Dan kies je voor een messing musketon. Daarnaast vangt deze musketon de kracht van de hond tijdens het speuren beter op.

Tip: kies de musketon uit op basis van deze informatie en niet omdat je de zilverkleurige of goudkleurige mooier vindt.


Onze lijnen

Wil je een lijn waarbij je kunt kiezen voor een andere musketon? Dat kan bij onze lijnen van het merk Abaca. Deze voldoen aan onze kwaliteitseisen en ze zijn uitgebreid getest en goedgekeurd.

Bij lijnen van andere merken heb je niet de mogelijkheid om voor een andere musketon te kiezen. Ook deze lijnen voldoen aan onze eisen en zijn geschikt voor honden en mensen waarbij de lijn en de musketon aansluiten bij de wensen.

 


                                     

Verschillende maten messing musketons                                                                             Verschillende maten standaard musketons

 

 Onze speurlijnen kunt u vinden door op de onderstaande link te klikken:

https://www.speurlijn.nl/speurlijnen/10meter

 

Onze trainingslijnen zijn te vinden via de onderstaande link:

https://www.speurlijn.nl/lijnen

 

 

 

 

 

 

 

Write a comment

Please login or register to comment