Geurbronnen, alles wat je er over moet weten!


Wil je wat meer weten over de geurbron waar bij zoekwerk of detectie mee gewerkt wordt? Hier volgen 10 antwoorden op vragen over geurbronnen

 

1. Wat verstaan we onder een geurbron?

Een geurbron is die ene specifieke geur waar je je hond naar laat zoeken.

 


2. Wat zijn geschikte geurbronnen?

Een geurbron bestaat altijd uit een stof die veilig is om mee te werken en die een bepaalde geur heeft waar je je hond mee kunt trainen.

Bijvoorbeeld: kaneel, eekhoorntjesbrood of vanille. We werken niet met gemalen kruiden of poeders omdat die kunnen irriteren als deze kleine deeltjes in de neus komen.

 

3. Wat is beluchten?

Om de geur bijvoorbeeld in een lapje stof te krijgen, beluchten we dat lapje met de geur. We stoppen het lapje stof dan bij de specifieke geurbron in een afgesloten pot zodat het lapje deze geur op kan nemen.

Vervolgens kan je zoekoefeningen doen met dat lapje stof zonder dat de geurbron zelf er nog bij zit. Het lapje stof houdt de geur wel even vast maar zal deze na verloop van tijd verliezen.

 

4. Wat kan je allemaal beluchten?

Alle poreuze materialen zijn te beluchten. Denk bijvoorbeeld aan: katoen, fleece, wattenschijfjes, wattenstaafjes, zakdoekjes, houten wasknijpers, houten stokjes.

Hoe poreuzer, hoe makkelijker dat materiaal de geur opneemt. Maar ook: hoe poreuzer, hoe makkelijker de geur vervliegt als je oefeningen aan het doen bent.

 

5. Wat is geurloos?

In de hondenwereld bestaat geurloos niet. Wat voor ons geurloos lijkt, zoals water, heeft voor onze honden wel geur. Elke stof heeft zijn eigen stofgeur en is door honden waar te nemen.

 

6. Wat is de primaire geurbron?

De geurbron bestaat primair uit de geur die je voor je hond gekozen hebt, bijvoorbeeld kaneel. Je stopt een stukje kaneel in een potje dat schoon is en dat je goed af kunt sluiten. Kaneel blijft de primaire geurbron.

 

7. Wat zijn secundaire geuren met betrekking tot de geurbron?

Bij het stukje kaneel stop je 2 kleine lapjes katoen.

In dit voorbeeld zijn de katoenen lapjes zelf de secundaire geur, omdat ze van katoen zijn en daar dus naar ruiken.

Stop je zo’n lapje in een groen madenbakje waar je hond naar kan zoeken, dan is het groene madenbakje ook een secundaire geur, omdat het naar kunststof ruikt.

 

8. Wat zijn tertiaire geuren als het over geurbronnen gaat?

We spreken over tertiaire geuren als er geuren aan onze geurbron komen waar we ons niet bewust van zijn. Dat kan dus van alles zijn dat tijdens het doen van oefeningen als extra geur aan onze geurbron blijft ‘hangen’. Als je het groene madenbakje in het gras legt, waar het bijvoorbeeld nat is, komt dat vocht als tertiaire geur aan het bakje te zitten.

 

9. Hoe train je de beste zoekhond?

Je traint de beste zoekhond door vaak af te wisselen met de hoeveelheid geurbron. Dus niet alleen maar moeilijker-moeilijker- moeilijker-enz..., maar juist door te variëren tussen makkelijke en moeilijkere oefeningen, train je de succesvolste zoekhond. En op die manier blijft het voor je hond ook leuk.

 

10. Wat bedoelen ze met: Mijn hond staat op kaneel?

Je hond staat op een bepaalde geur. Dat wil zeggen dat dat de geur is waar jouw hond mee traint. Hoe langer je hond met een bepaalde geur werkt hoe makkelijker hij of zij deze kan vinden, dit hangt natuurlijk af van hoe vaak je oefent en hoe afwisselend je oefeningen zijn.

 

En als laatste een bonusvraag:

11. Vinden alle honden zoekwerk leuk?

Ja, het is voor iedere hond leuk om met zoekwerk bezig te zijn. Elke hond kan op zijn of haar niveau aan zoekwerkoefeningen veel plezier beleven.

 

Wil je samen met jouw hond een training volgen om met zoekwerk te starten?

Neem dan een kijkje op: https://decoachvoorjouenjehond.nl/zoekwerk/

Heb je een vraag over zoekwerk? Stuur dan een e-mail naar: info@passievoorhonden.nl

 

 Alle producten van geurbron tot geurdoosjes vind je bij geurvoorwerpen


      

Write a comment

Please login or register to comment